Сăutare:Elena Cioina
Agentura rusească, activizată după cazul de la Spitalul Republican (Revista presei)
Ce (nu) face statul pentru diminuarea declinului demografic? – o întrebare din Ziarul de Gardă, în contextul în care R. Moldova este în pragul unei catastrofe demografice. Potrivit experților în…
-
22 Iulie 2023 11:55
Gazeta de Chișinău/Cercetător moldovean în SUA: ”Multe decizii pe care le-a luat R. Moldova par a fi influențate de strategia iresponsabilă de prevenire a pandemiei în Rusia” (Revista presei)
Revista presei din 13 aprilie 2020
-
13 Aprilie 2020 10:17
Sănătos informațional | „Compania ucraineană ne-a dat în judecată pentru cazul STRIM” (PARTEA a II-a)
Scandalul biosimilarului STRIM, care a ținut în alertă pacienții cu diabet, dependenți de insulină, s-a încheiat în toamnă cu re-introducerea preparatului în Nomenclatorul de Stat a Medicamentelor.…
-
04 Februarie 2020 11:10
Sănătos Informațional | Zinaida Bezverhni, ex-director al AMDM: „Și eu cumpăr medicamente din Ucraina, pentru că nu le găsesc în Moldova. Din 2013 până acum, țara a pierdut peste 3 mii de medicamente”
Domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale în Republica Moldova are nevoie de o reformă profundă. Întreg cadrul normativ este învechit și trebuie practic rescris. Activitatea farmaceutică…
-
14 Ianuarie 2020 11:32
Sănătos informațional | Olesea Nicu, pediatru-alergolog: „În timpul sarcinii e bine ca mama să consume produse cu potențial alergic înalt, pentru a-i crea imunitate bebelușului”
Secolul 21 este supranumit și secolul alergiilor. De ce? Pentru că numărul oamenilor afectați de diverse forme și tipuri de alergie crește de la un an la altul. De vină este industrializarea, poluarea…
-
25 Decembrie 2019 14:48
Sănătos informațional | Ludmila Popovici, despre violență și sechelele pentru sănătatea victimelor: „Agresorul, cel mai des, lovește în cap, rinichi și ficat, ca să nu lase urme. Femeile rămân fără auz și fără vedere”
În Republica Moldova nu există oameni care să nu știe ce înseamnă violență interumană, iar în foarte multe familii este primită ca o normalitate. Violență interumană există la grădiniță,…
-
13 Noiembrie 2019 11:22
Sănătos informațional | Răceală, viroză, gripă - diferențe și asemănări. De ce înfofolitul copiilor le poate face mai mult rău decât bine
Suntem în perioada răcelilor și virozelor, deci e momentul potrivit să vorbim despre ele. Cum le recunoaștem și cum le tratăm, există sau nu diferențe între o răceală și o viroză, dar și…
-
06 Noiembrie 2019 11:06
Sănătos informațional | Despre boala arterială periferică, ce vase de sânge afectează, ce o provoacă și cum poate fi prevenită, cu medicul Ruslan Cemîrtan
Maladiile cardiovasculare dețin întâietatea în Republica Moldova atât la capitolul îmbolnăviri, cât și la decese. Cel mai des întâlnite, dar și mediatizate, sunt atacul vascular cerebral și…
-
30 Octombrie 2019 11:40
Sănătos informațional | În R.Moldova, mulți care suferă de maladii incurabile mor în condiții inumane. „E complicat să vezi copii muribunzi. Nu am văzut niciunul alergând pe coridoarele hospice-ului”
În R.Moldova, cei mai mulți dintre oamenii care suferă de maladii incurabile mor în condiții inumane, deși statul și-a asumat să le asigure un final de viață decent. Se întâmplă la fel atât…
-
23 Octombrie 2019 14:50
Sănătos informațional | Sarcina în adolescență, mituri și stereotipuri. „Cu cât e mai strașnică fata, cu atât mai protejat trebuie să fii”
Pe mamele de fete le poți auzi adesea spunând „Numai să nu te măriți devreme” sau „Ai grijă cu cine te întâlnești și ce faci”, „Ia seama, nu cumva să-mi vii cu burta la gură”. Mai…
-
23 Octombrie 2019 13:50
Sănătos informațional | Alimentația în cancer. Ce trebuie să știm despre ea și de ce diverse tipuri de cancer au nevoie de alimentație diferită
În acest episod al podcastului „Sănătos Informațional” ne-am propus să aflăm de la nutriționistul Sergiu Munteanu dacă trebuie sau nu ca pacienții cu cancer să respecte anumite reguli alimentare.…
-
16 Octombrie 2019 10:36
Sănătos informațional | Claudia Crăciun, învingătoare a cancerului de sân: E greșit să crezi că e o maladie incurabilă
Luna octombrie este dedicată informării și prevenirii cancerului de sân. În Moldova, cu această maladie au fost diagnosticate, anul trecut, 1 mie 125 de femei. Cele mai multe, în faze terminale.…
-
09 Octombrie 2019 16:54
Sănătos informațional | Viața cu diabet. „Insulina este ca adrenalina. Porți în buzunar o bombă și dacă nu știi să te comporți cu ea, riști să o faci să explodeze”
Viața cu diabet. „Insulina este ca adrenalina. Porți în buzunar o bombă și dacă nu știi să te comporți cu ea, riști să o faci să explodeze”. Ce înseamnă să „te înțelegi” cu insulina…
-
02 Octombrie 2019 09:03
Sănătos informațional | Există sau nu legătură între avort, sterilitate și cancer de col uterin? Explică Rodica Comendant, ginecolog-obstetrician
Cea mai mare temere a femeilor care fac avort este că aceasta va fi ultima sarcină. Se mai crede că un avort poate fi un factor declanșator al cancerului de col uterin sau te poate afecta psihic. Sunt…
-
18 Septembrie 2019 15:08
Sănătos informațional | Este sau nu depresia boala oamenilor fără ocupație? Cine se poate îmbolnăvi? Răspunde psihoterapeutul Arcadie Astrhan
Discuția de astăzi cu psihoterapeutul Arcadie Astrahan este despre depresie, anxietate și atacul de panică. Ce diferențe sunt între ele.
-
11 Septembrie 2019 16:00
Sănătos informațional | Se manifestă sau nu homosexualitatea din fragedă copilărie?
Dacă vedeți două adolescente care se sărută în public, nu înseamnă că ele sunt lesbiene. Dacă vedeți că doi adolescenți fac același lucru, nu înseamnă că ei sunt gay. Sunt doar adolescenți…
-
04 Septembrie 2019 12:13
Caritatea medicală în Rep. Moldova, netransparentă și inechitabilă. Ce știu oamenii despre ea
Astăzi ne-am propus să vorbim despre caritatea medicală, ce înseamnă să faci caritate în acest domeniu.
-
21 August 2019 13:01
Sănătos informațional | Ce este o traumă psihică? Cum se manifestă și ce îi ajută pe oameni să o depășească
Trauma psihică, un subiect prea puțin pus în discuție în Republica Moldova, dar care afectează o bună parte a populației. Ea poate fi provocată de un accident, poate fi transmisă intrauterin viitorului…
-
15 August 2019 16:48
Sănătos informațional | De ce depresia postnatală nu trebuie confundată cu un moft
În lumea modernă despre depresia postnatală, care apare după nașterea bebelușului, se discută, se analizează și se studiază intens. În Moldova, încă ne întrebăm – există oare așa ceva?…
-
08 August 2019 11:20
Sănătos informațional | Mituri despre alăptare. Ce se întâmplă dacă revii la alăptare, după ce ai decis să înțarci copilul
Astăzi începe Săptămâna Mondială a alăptării. Vor fi 7 zile în care în Moldova se va vorbi despre rolul alăptării bebelușilor, cât de mult contează pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor,…
-
01 August 2019 11:00